barncancerfonden1-v6-2020-play-spectacular-scaled.jpg
Nyheter / Insikter

Få kampanjer utnyttjar de digitala möjligheterna i Utomhuskategorin för Guldägget 2020.

Årets upplaga av Guldägget har precis som mycket annat påverkats av den rådande coronakrisen. Det stoppar dock inte vår digitala och kreativa expert Karl Höglund från att ge oss sina tankar och insikter om några av de bidrag som blivit nominerade i utomhuskategorin.

Utomhuskategorin har i många år dominerats av klassiska utomhusformat och effektfulla tomtebloss som fått viral spridning. Därför var det extra kul när den dynamiska utomhuskampanjen vi tog fram tillsammans med Prime, The Out of Home Project, vann ett Guldägg i kategorin Innovation 2019. Så fick jag det sagt.

I årets upplaga ser jag en ovanligt stark mix av både klassiska format och digital utomhus. Där finns även kampanjer som har möjlighet att fortsätta leva och leverera längre än vad vi är vana att se i dessa tävlingar. Det är också ett väldigt starkt år för hållbarhet, både för miljö och social hållbarhet. Däremot saknar jag återigen bidrag som utnyttjar de digitala möjligheterna fullt ut. Förutom ett, som närmat sig.

Barncancerfondens bidrag Barn och Cancer hör inte ihop är en otroligt stark kampanj som använder både det digitala och det klassiska på rätt sätt. I den digitala delen av kampanjen skjuts ordet cancer ut ur ramen och i den klassiska delen har man bland annat valt att lägga delar av ordet utanför en billboard. Båda motiven går rakt in i hjärtat. Det fastnar. Här utnyttjar man de digitala möjligheterna och mediets fördelar.

Också KRAVs bidrag Ät Bättre närmar sig när de på ett härligt sätt visar på hur rätt val av vardagsmat kan göra skillnad. Hög igenkänningsfaktor där de klassiska annonserna ger tid för eftertanke och där de rörliga annonserna i slowmotion låter en dra på smilbanden och verkligen känna in ”mmm:et” med KRAV-märkta livsmedel.

Det bidrag som däremot kommer närmast att utnyttja faktumet att digitala utomhusskärmar inte enbart är en videospelare, utan också ett uppkopplat displayformat, är Pressbyrån med kampanjen VIKTIGT MEDDELANDE TILL ALLMÄNHETEN.

Hesa Fredrik tjuter fyra gånger per år, kl.15.00, den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december. Något annat som tjuter, dock varje vardag, är larmet till tre-fikan. De här två angelägenheterna kombinerade Pressbyrån på ett smart och roligt sätt genom att visa en dynamisk nedräkning på digitala utomhusskärmar. Kampanjen hade också ett generiskt budskap; ”Alarmerande lågt pris mellan kl 15-16”, som byttes till ”Hesa Fredrik påminner!” och ”Nu händer det, spring du hinner! Tre-fika!” när klockan slog kl.15.00 första måndagen i juni. Kontextuell relevans i sitt esse.

I Guldägget 2021 hoppas jag att få se två saker i Utomhuskategorin:

  1. Bidrag som utnyttjar att innehåll i digital utomhus kan drivas av data.
  2. Bidrag som på ett nytt och engagerande sätt utnyttjar att folk har en sök-, delnings- och interaktionsenhet i fickan: mobilen.

För inspiration kan ni kika på två lysande bidrag från Burger King i Cannes 2019. The Traffic Jam Whopper, som i realtid med hjälp av trafik och appanvändardata ser till att skapa hög efterfrågan och genomslag för leverans direkt till dig som sitter i bilkö. Även Burn That Ad som låter kunder virtuellt via AR i mobilen elda upp McDonald’s annonser för att få en kupong för en gratis Whopper.

Stort lycka till i Guldägget 2020 till alla reklambyråer och annonsörer i Utomhuskategorin, alla bidragen är fantastiska, även om jag hoppas att fler får upp ögonen för de innovativa möjligheterna som finns i det digitala.

Kontakt.

Karl Höglund

Business Development Manager – Digital & Create

Ring oss

08 522 400 00. Eller skicka ett email till info@clearchannel.se